Hibis Tempel – Kharga Oase

by Egyptian Realms 249 views0

Tempel van Hibis in de Kharga Oase.

Inleiding

De Tempel van Hibis is gevestigd in de Kharga Oase en gewijd aan de Thebaanse Triade bestaande uit Amun, Mut en Khonsu.

De naam Hibis is de Helleense uidrukking van de Oud Egyptische woord ‘Hebet’ dat ‘de Ploeg’ betekend.

Hoewel de bouw van de tempel dateert uit de vroege 26e Dynastie is het monument in zijn hedendaagse uitvoering gedateerd uit de 27e Dynastie onder het bestuur van Farao Darius I.

De bouw van het monument begon tijdens 25e Dynastie of de 26e Dynastie. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er op dezelfde plaats een oudere tempel was gevestigd afkomstig uit het Nieuwe Rijk.

Zicht op de grote toeganspoorten van de Hibis Tempel.

Farao Nectanebo I en Nectanebo II gaven opdracht tot uitbreidingen waaronder het voorplein. Andere uitbreidingen worden gedateerd uit de Ptolemeïsche Periode waaronder de weg met sfinxen en poorten. Een Mammisi is zuid-West gelegen bij de tempel.

De Hibis Tempel was gewijd aan de Thebaanse Triade gevormd door Amun, Mut en Khonsu als hun lokale manifestaties als de ‘vertegenwoordigers van Hibis’. Een aantal voorstellingen en inscripties die zich in de tempel van Hibis bevinden zijn uniek en van aanzienlijk belang voor het begrijpen van de oud-Egyptische cultus.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Voorzijde van de Hibis Tempel.

Tempel

De architectuur van de Tempel toont gelijkenis met de Thebaanse tempels uit het Nieuwe Rijk.

Het verschil is dat op op de tempel veelal niet de gebruikelijke voorstellingen zijn te vinden maar voorzien is van unieke reliëfs met name in het heiligdom.

Relief van Amun in oorspronkelijke kleuren op de binnenzijde van een toegangspoort.

Een lange weg die was voorzien van Sfinx beelden aan weerszijden doorkruiste grote toegangspoorten en eindigde voor het portaal van de tempel die oorspronkelijk omgeven was met een meer en hedendaags volledig verdwenen is.

Eerste hypostyle zaal in de Hibis Tempel.

1e Hypostyle zaal
De voorzijde van de tempel is voorzien van een hypostyle zaal met hoge pilaren en schemerwanden die zonlicht liet binnendringen binnen de tempel en is gedecoreerd met verschillende reliefs van Amun en Ra-Horakhty. Links en rechts is de zaal voorzien van portalen.

Eerste hypostyle zaal met zicht op het portaal aan de rechterzijde.

2e Hypostyle zaal
De eerste hypostyle zaal geeft toegang tot een tweede hypostyle zaal die met Papyrus vormige pilaren is voorzien. De muren zijn uitgevoerd met legendarische voorstellingen waaronder de gevleugelde Horus getooid met Dubbele Kroon en Leeuw aan zijn zijde die met een harpoen de grote slang Apep verslaat.

Relief van Ra-Horakhty op een muur van de HIbis Tempel.

De Thebaanse Triade wordt afgebeeld waaronder een voorstelling van Farao die door Mut wordt omhelst, Farao die zich wend tot Amun gezeteld op de Troon in bijzijn van Mut en Khonsu, Farao in aanwezigheid van de ‘Twee Dames’ van boven en beneden Egypte, Thoth, Amun en Mut.

Op de linkervoorzijde farao knielend voor Osiris, Horus, Isis en Nebet-Het, rechts farao geknield voor Khnum, Mut, Khonsu en Ra-Horakhty.

Tweede hypostyle zaal met zicht op het heiligdom van de Hibis Tempel.

Heiligdom
De tweede hypostyle zaal geeft toegang tot het heiligdom waarvan de muren zijn uitgevoerd met negen registers waarin de Thebaanse theologie wordt afgebeeld. Elk register opent met een ritueel dat wordt uitgevoerd door Farao. De registers representeren fases uit het leven van Osiris.

Hoewel de tempel zich in redelijk goede conditie bevindt zijn de fundamenten aangetast door het stijgende grondwater. Overwogen werd de tempel te verplaatsen maar door tijdig ingrijpen van het Egyptian Antiquities Service bleek dit niet nodig.(1)

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Referenties
(1) Wikipedia.

Buiten de tempel draagt de propylon een Griekse inscriptie van een Romeinse prefect datum uit het korte bestuur van de keizer Galba.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pictures

© Copyright fotografie: R. Bloom, www.egyptianrealms.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”113″ gal_title=”Hibis Tempel”]

INDEX
Inleiding
Tempel
Register
Pictures

Toegangspoort van de Hibis Tempel.
Relief van Amun-Min op de binnenzijde van een toegangspoort.
Eerste hypostyle zaal met zicht op de tweede hypostyle zaal in de Hibis Tempel.
Tweede hypostylezaal met zicht op een vertrek.
Zicht vanuit het heildom op de ingang van de HIbis Tempel.