Mysterieuze ‘liefdesbetovering’ ontcijferd na 1.300 jaar

by Egyptian Realms 120 views0

Een oude Egyptische papyrus, die vogelachtige wezens afschildert die verbonden zijn via wat een fallus lijkt te zijn, is ontcijferd na 1300 jaar, wat onthult wat onderzoekers zeggen dat het waarschijnlijk een toverformule of magische ‘liefdes’-spreuk is.

“Het meest opvallende kenmerk van de papyrus is het imago,” zei Dr Korshi Dosoo, van Julius Maximilians Universitaet van Wuerzburg in Duitsland, die de papyrus heeft gepubliceerd in de Journal of Coptic Studies.

Image credit: LiveScience

De boekrol, die dateert uit de christelijke periode van de geschiedenis van Egypte, beeldt een afbeelding af van twee gevleugelde wezens, één met zijn bek in de mond van de anderen, gebonden aan wat een ketting, een band of misschien een penis zou kunnen zijn, en met veren of schalen op de voorkant van hun lichaam.

“Vanuit het oogpunt van de waarnemer zouden we kunnen zeggen dat het beeld het performatieve aspect van de betovering zou kunnen hebben verbeterd – de klant zou de vreemde tekeningen een indrukwekkende toevoeging aan de algehele sfeer en indruk van het ritueel kunnen vinden,” voegt Dosoo toe.

Dosoo speculeert dat kleine verschillen in de verschijningen van de wezens kunnen wijzen op sekseverschillen met de man aan de linkerkant en de vrouw aan de rechterkant. De twee ‘love birds’ zijn gewikkeld in een uitgestrekt paar menselijke armen. Hieromheen ligt de betovering in het Koptisch, een Egyptische taal die is geschreven met het Griekse alfabet.

Dosoo stelt dat de ‘spreuk’ mogelijk is gebruikt in gevallen van onbeantwoorde liefde – of misschien zelfs liefdesdriehoeken op te lossen.

De tekst is helaas alleen in fragmenten bewaard gebleven: “Ik roep u op … wie is Christus, de god van Israël …”, gevolgd door de woorden “u zult oplossen … elk kind van Adam …”, verwijzend naar de eerste man op aarde die leefde met Eva in de Hof van Eden.

“Christelijke literaire teksten uit Egypte die liefdespreuken noemen, impliceren vaak dat het probleem niet is dat de vrouw niet per se van de man houdt, maar dat hij geen toegang tot haar heeft, omdat zij een jong, ongetrouwd meisje is dat beschermd en afgezonderd is door haar familie, of al getrouwd met iemand anders, “vertelde Dosoo aan Live Science.

Het mysterie rond de papyrus wordt dieper, zoals het is opgeslagen op de Macquarie University in Australië, maar er is geen verslag van hoe het er is gekomen. De universiteit herbergt ongeveer 900 papyri, die allemaal documentatie van hun oorsprong hebben, afgezien van de cryptische ‘liefdesbetovering’.

Bron
RT