Tombe Nakht-Min – TT291

by Egyptian Realms 375 views0

Grafkapel van Nakht-Min op de necropolis van Deir el-Medina.

Inleiding

Op de westelijke oever van Luxor (Thebe) op de Necropolis van de Vallei der Nobelen te Deir el-Medina bevind zich de tombe van Nakht-Min afkomstig uit de late 18e Dynastie.

Titels
Nakht-Min droeg eervolle titels waaronder ‘ambtenaar in het Grote Paleis’ en ‘ambtenaar in het Huis van Waarheid’.

De Thebaanse tombe van Nakht-Min werd omstreeks 1922 ontdekt door een Frans Instituut.

Grafkapel van Nakht-Min.

Tombe

Het graf van Nakht-Min is rondom omgeven door een muur met portaal die naar een klein binnenplaats leidt vanwaar de ingang van de grafkapel kan worden betreden.

De grafkapel, gebouwd van kleistenen en aan de bovenzijde voorzien van een piramide was oorspronkelijk voorzien van een piramideon en was van kleur voorzien. Bij de grafkapel was een grote stele opgericht.

Een schacht vlak bij het binnenplaats leidt naar een ondergrondse doorgang waar twee grafkamers zijn gelegen.

Zicht op de grafkapel van Nakht-Min.

Grafkapel
Het interieur van Thebaanse grafkapel is kleurrijk gedecoreerd en bevat diverse voorstellingen van zowel de eigenaar als personen uit het leven van Nakht-Min.

Binnenzijde van de grafkapel van Nakht-Min.

Het gewelfde plafond is links en rechts voorzien van een kleurrijk motief dat in het midden gescheiden wordt door een register waarin autobiografische tekst in hierogliefen schrift wordt vermeld.

De linkermuur van de grafkapel was oorspronkelijk voorzien van taferelen afgebeeld die betrekking hebben op graf van Nakht-Min. De binnenplaats dat Westelijk is gelegen wordt afgebeeld. De bergen die zich achter de grafkapel bevinden en de schacht worden weergegeven. Daaronder een voorstelling uit Oostelijke richting voorbij de grafkapel voorzien van piramideon met zicht op de omheiningsmuur in de achtergrond aan de linkerzijde.

De muur aan de rechterzijde bevatte oorspronkelijk een tafereel van een baldakijn die aan de bovenzijde voorzien is cobraslangen waarin Isis aan de zijde van Osiris staat die gezeteld op de troon met dorsvlegel en herderstaf in de handen door meerdere personen waaronder Nakht-Min offers krijgt aangeboden die op een tafel voor Osiris op elkaar gestapeld liggen. De bovenzijde van het tafereel is prachtig gedecoreerd met een motief van Lotus bloemen. Van het tafereel is een groot gedeelte verloren gegaan.

Voorstelling van Nakht-Min met echtgenote.

De muur aan de achterzijde is decoreerd met vier registers en voorzien van een portaal die toegang geeft tot een beeldkamer.

Aan de onderzijde worden links en rechts een Thebaanse priester met luipaardvacht over de schouder afgebeeld bij de offerstapel.

Daarboven geknielde personen met geheven handen die eer betuigen aan Nakht-Min aangevuld met kolommen met hierogliefen.

Voorstellingen op de muur aan de achterzijde.

Boven het portaal worden aan weerszijden Nakht-Min met Lotus in de hand samen met echtgenote zittend op een stoel afgebeeld bij een tafel met offers. Voor hen nabestaanden die offers brengen bij de offertafel.

In het bovenste register worden links en rechts Upuaut als bewaker van het graf afgebeeld boven de tombe van Nakht-Min in het midden boeketten met bloemen. Centraal erboven worden beschermende ogen afgebeeld.

Register

INDEX
Inleiding
Tombe
Register

Grafkapel van Nakht-Min.