Tombe Baqet III – BH15

by Egyptian Realms 362 views0

Inleiding

De uit rots gehouwen tombe van Baqet III (BH15) is gevestigd in een berg in Beni Hassan en is afkomstig uit de 11e Dynastie.

Van beroep was Baqet III gouverneur van de provincie dat nu het huidige el-Minya is.


Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Ingang van de tombe van Baqet III te Beni Hassan.

Tombe

De ingang van de tombe geeft toegang tot een grote rechthoekige cultuskapel waarin twee lotuspilaren stonden opgericht die het voorste deel van de kapel scheiden van het achter gelegen gedeelte.

De muren zijn voorzien met taferelen uit het leven van de tombe eigenaar.

Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Zicht op de noordelijk gelegen muur in de grafkapel van Baqet III.

De rechter- noordelijk gelegen muur van de kapel is voorzien met activiteiten uit het leven van Baqet in de betreffende provincie.

Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Baqet III groot afgebeeld op de noordelijk gelegen muur.

Baqet III word met stok in de linker hand samen met zijn echtgenote groot afgebeeld op de muur opgevolgd door vele activiteiten. Voorstellingen van ambachtsliederen waaronder personen die goud smeden, beeldhouwers, wevers en van werkzaamheden op het platte land waaronder van boeren die met hun vee worden afgebeeld, jachttaferelen in de woestijn waarin mannen met boog op verschillende dieren jagen, het vangen van vogels en verzamelen van Papyrus.

Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Scènes van worstelaars in de tombe van Baqet III.

De muur aan de oostelijk gelegen achterzijde van de kapel is gedecoreerd met scènes van gevechten en worstelaars die ook in de tombe van Khety en Amenemhat worden afgebeeld die kenmerkend zijn voor graven uit deze periode.

Tomb of Baqet III - Beni Hassan
De zuidelijk georiënteerde muur met toegang van de beeldkamer.

De linker zuidelijk georiënteerde muur bevat naast traditionele graftaferelen waaronder het standbeeld van de overledene die op een slee naar het graf wordt vervoerd, begeleid door offer-brengers ook recreatieve scènes waaronder mannen die vis binnenhalen met hun net in de moerassen, personen die Senet spelen en personen die sporten. Daarboven worden verschillende dieren waaronder een kat, rat en verschillende mantelbavianen waarvan één met jong op de rug afgebeeld.

Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Voorstellingen van dieren op de muur van de grafkapel van Baqet III.

Aan het einde van de muur rechts de toegang van de beeldkamer wordt Baqet groot afgebeeld die alle activiteiten aanschouwd.

Beeldkamer
Aan het einde van de zuidelijk georiënteerde muur van de kapel bevind zich een kleine L-vormige beeldkamer waarin een beeld van Baqet III zich bevond. De plaats in het graf waar personen waaronder nabestaanden offers en eer konden bewijzen aan de overleden eigenaar van de tombe.


Tomb of Baqet III - Beni Hassan
Muur voorstelingen van de grafkapel van Baqet III.

Register

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com