Graf van Hathor priesteres Hetpet ontdekt

by Egyptian Realms 171 views0

Photo credit: Ahram

Na bijna 109 jaar zoeken, is het graf van Hathor’s priesteres Hetpet blootgelegd in de buurt van de Piramide van Khafre op het Gizeh plateau.

“Het is de eerste ontdekking die in 2018 wordt aangekondigd”, zei minister van Oudheden Khaled El-Enany tijdens een persconferentie die plaatsvond bij het graf van Hetpet op de westelijke begraafplaats van Gizeh.

El-Enany legde uit dat blokken van het graf in 1909 werden blootgelegd door een Britse ontdekkingsreiziger die hen naar Berlijn en Frankfurt stuurde.

“Het graf is nooit blootgelegd tot oktober 2017, toen de Egyptische missie begon met opgraven op de Westelijke begraafplaats van Gizeh,” zei El-Enany.

Photo credit: Ahram

De minister legde uit dat de begraafplaats al eerder werd opgegraven door verschillende archeologische missies sinds 1843, en de meest vooraanstaande en belangrijke zijn gemaakt door de beroemde Egyptoloog en oud-minister van oudheid Zahi Hawass.

Het nieuw ontdekte graf behoort tot een dame genaamd Hetpet, een topambtenaar in het koninklijk paleis aan het einde van de 5e dynastie.

Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Supreme Council of Antiquities en het hoofd van de missie, vertelde Ahram Online dat het graf de architecturale stijl en decoratieve elementen van de 5e dynastie heeft, met een ingang die leidt naar een “L” -vormenschrijn met een zuivering bassin.

Aan de westelijke achterkant bevindt zich een rechthoekige zuilengang. Er is ook een naos met een nog ontbrekend standbeeld van de eigenaar van het graf. Het graf heeft zeer onderscheidende muurschilderingen in een zeer goede staat van instandhouding met de afbeelding van “Hetpet” die in verschillende jacht- en visscènes staat of zit voor een grote offertafel die offers van haar kinderen ontvangt.

“Scènes van het oogsten van fruit, smeltende metalen en de fabricage van leer en papyrus boten, evenals muzikale en dansvoorstellingen worden ook getoond op muren,” zei Waziri. Hij voegde eraan toe dat een van de meest vooraanstaande schilderijen in het graf die van twee apen in verschillende posities zijn. Apen waren toentertijd huisdieren.

De eerste scène toont een aap die vruchten plukt, terwijl de tweede een aap toont die voor een orkest danst. Soortgelijke scènes zijn te vinden in andere graven. De eerste is geschilderd op de muur van een 12e dynastiegraf van Khnum Hetep II in Beni Hassan in het gouvernement Minya; de tweede is te vinden in de tombe van het oude koninkrijk van Ka-Iber in Saqqara, hoewel het een dansende aap toont voor een gitarist en geen orkest.

Photo credit: Ahram

Bron:
Ahram