Tombe Pahery

by Egyptian Realms 207 views0

Tombe van Pahery.
Tombe van Pahery.

Inleiding

De tombe van Pahery uit de 18e Dynastie is gelegen in El Kab wat in het oude-Egypte bekend stond als Nekhen, een belangrijke stad waar de heilige Cultus van Nekhebet was gevestigd.

In een grote berg van Zandsteen in het Noord-Oosten van de stad zijn verschillende Tombes gevestigd waaronder die van Pahery.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Relief van Pahery met zijn partner in zijn tombe.
Reliëf van Pahery met zijn partner in zijn tombe. Naast de stoel van zijn partner een klein aapje.

Tombe

Pahery was het hoofd van de priesters van Nekhbet en schrijver onder gezag van prins Wadjmose die de zoon was van Farao Thutmoses III.  

Aan de voorzijde van de tombe bevindt zich een platform die toegang verschaft aan meerdere Tombes. De tombe van Pahery is voorzien van een entreezaal met een gebogen plafond die prachtig beschilderd is.

Tombe van Pahery.
Prachtige reliëfs in de tombe van Pahery.

De linker en rechtermuur zijn voorzien van beschilderde reliëfs van passages van de begrafenis van Pahery. Daarnaast wordt het leven van Pahery voorgesteld op de muren waaronder het jagen op dieren, vissen, het laden van een boot en een banket waarbij Pahery wordt vergezeld door zijn ouders, vrienden en prominenten.

De muur aan de achterzijde is voorzien van een nis waarin een beeld van Pahery staat opgesteld met twee dames aan zijn zijde. Achterin de zaal in de rechtermuur bevond zich een toegang naar de kamer waarin Pahery begraven lag.

De tombe heeft schade opgelopen doordat het in het verleden geplunderd is.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.Register

Wordt vervolgd…

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pictures

© Copyright fotografie: R. Bloom, Egyptian Realms.
[Best_Wordpress_Gallery id=”81″ gal_title=”Tombe Paheri”]

Tombe van Pahery.
Tombe van Pahery.
Ingang van de tombe van Pahery.
Ingang van de tombe van Pahery.