Tombe Amen Khopshef – QV55

by Egyptian Realms 599 views0

Tombe van prins Amen-Khopshef in de Vallei der Koninginnen.

Inleiding

De tombe van de jonge Thebaanse prins Amen-Khopshef (QV55) is gevestigd in de Vallei der Koninginnen op de westbank van Luxor.

Prins Amen-Khopshef was de zoon van Farao Ramses III. Zijn tombe werd ontdekt door Ernesto Schiapaelli in 1903 tijdens een Italiaanse expeditie in de vallei.

Relief voorstelling in de tombe. Links prins Amen-Khopshef met waaier in de hand. Rechts Khnum met messen in de hand.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tombe

De tombe van de prins is gelegen onder een berg in de Vallei der Koninginnen.

In de vallei bevinden zich vele koninklijke graven waaronder de tombe van koningin Titi en koningin Nefertari.

Het graf van de prins is reeds eerder bezocht door plunderaars die het graf hebben geschonden en weinig hebben achtergelaten in de tombe. De beschilderde reliëf voorstellingen op de muren verkeren in redelijk goede conditie.

Prins Amen-Khopshef aan de zijde van zijn vader Ramses III.

Reliëfs
Op de muren zijn kleurrijke reliëf voorstellingen te bewonderen van de jonge prins met vlecht en waaier in de hand aan de zijde van zijn vader Ramses III. Daarnaast worden prachtige voorstellingen van Isis, Nebet-Het, Hathor, Thoth, Khnum, Ptah, Shu en Anubis afgebeeld op de muren.

Ingang van de tombe van prins Amen-Khopshef.

Ingang
Een trap leidt tot de ingang van de tombe en geeft toegang tot een gallerij die aan weerszijden voorzien is van voorstellingen van de prins.


Aan het einde van de gallerij bevindt zich een tussenkamer die aan de rechterzijde is voorzien van een kleine kamer waarin een foetus werd aangetroffen en waarvan wordt gesteld dat deze afkomstig is uit een ander graf en later in het graf is ondergebracht.

Grafkamer
Vanuit de tussenkamer leidt een tweede gallerij die halverwege ook voorzien is van een kleine kamer naar de grafkamer van de prins waarin de sarcofaag staat opgesteld.

De sarcofaag van prins Amen-Khopshef.

INDEX
Inleiding
Tombe

Relief voorstelling van prins Amen-Khopshef.
Plattegrond van de tombe.