Tombe Ay – KV23

by Egyptian Realms 318 views0

Weg door de Vallei der Koningen naar de tombe van Ay.

Inleiding

Op de westbank van Luxor (Thebe) in de Vallei der Koningen bevind zich de tombe van Farao Ay afkomstig uit de 18e Dynastie.

De tombe werd in 1816 ontdekt door Giovanni Belzoni. Ay was nauw betrokken met de koninklijke hofhouding van Farao Akhenaten en koningin Nefertiti en was priester in de Aten Cultus.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Ingang van de tombe.

Tombe

In Tell al-Amarna gaf Ay opdracht tot de bouw van een tombe die niet is afgewerkt en in gebruik is genomen.

De tombe in een kloof van hoge bergen in de Vallei der Koningen was oorspronkelijk gemaakt voor Tutankhamun. Toen de jonge Farao Tutankhamun kwam te overlijden was de tombe echter nog niet af waardoor de tombe gebruikt werd door hogepriester Ay.

Trap in de tombe van Ay die naar de tussenkamer leidt.

Een trap geeft toegang tot de lager gelegen de ingang die was geblokkeerd met een sluitsteen. Een aflopende galerij leid naar een volgende trap omlaag waar zich een tweede galerij bevindt die uitkomt op een tussenkamer die in verbinding staat met de grafkamer van Ay.

Voorstellingen van Ay in de grafkamer.

Grafkamer
De beschilderingen op de wanden van de grafkamer tonen gelijkenissen met die uit de tombe van Tutankhamun.

Ay varend op een Papyrusboot.

Op rechtervoorzijde wordt Ay varend op op een Papyrusboot over het water met slang en eenden in de hand afgebeeld waar vogels opvliegen boven de lotusbloemen die zich langs het water bevinden.

Op de linker- en rechtermuur bevinden zich passages uit de Amduat (Dodenboek).

De muur van de achterzijde is voorzien een kamer en van voorstellingen van Ay in gezelschap van Hathor en Ay die door Osiris wordt ontvangen.

De sarcofaag met deksel van Ay.

In het midden van de kamer staat de granieten sarcofaag die aan beide zijden voorzien is van de gevleugelde Zon met Cobraslangen. De hoeken van de sarcofaag zijn voorzien van Isis die met haar vleugels de sarcofaag omsluit waarin de sarcofaagkist van Ay zich bevond.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

De sarcofaag deksel van Ay werd ontdekt in 1972 door Otto Schaden een Amerikaanse archeoloog die in 2006 tombe KV63 opende in de Vallei der Koningen. De koninklijke Cartouche van Ay op de deksel is bewaard gebleven. De sarcofaag zelf lag bedolven onder het puin in deze koninklijke tombe.

INDEX
Inleiding
Tombe
Register
Pictures

Vallei der Koningen.
Aflopende galerij in de tombe van Ay.
Voorstellling van Ay op een muur in de grafkamer.
Relief van Isis op de sarcofaag.
Knop van een meubel voorzien van de Cartouche van Ay. RMO Leiden.

Pictures

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

[Best_Wordpress_Gallery id=”65″ gal_title=”Tomb Ay”]