Tombe Meres Ankh III

by Egyptian Realms 246 views0

De koninklijke tombe van koningin Meres Ankh III afkomstig uit de 4e Dynastie is gevestigd op de heilige Necropolis te Gizeh.

De tombe werd ontdekt door archeoloog George Reisner op 23 april 1927. Vervolg onderzoek naar de tombe is ondernomen door zijn team namens de Universiteit van Harvard en Museum of Fine Arts uit Boston.

Meres Ankh III was de dochter van Koningin Hetepheres II en prins Kawab die als vizier werkzaam was. Haar partner was Farao Chephren.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tombe

Meres Ankh III overleed kort nadat haar partner Chephren het land bestuurde.

Haar tombe was oorspronkelijk bedoeld voor haar moeder Hetepheres II waardoor de oorzaak van haar dood zich onverwachts voordeed. Koningin Meritites doneerde het graf aan haar dochter Meres Ankh III.

Zij werd in een prachtig gedecoreerde Mastaba tombe begraven op de Necropolis van Gizeh die was uitgerust met een uit steen gehouwen kapel. Inscripties in de tombe vermelden zowel de tijd en datum van haar overlijden als voor haar uitvaart. Hetepheres II schonk haar dochter een zwart granieten sarcofaagkist die gedecoreerd is met paleisgevels.

De sarcofaag en lichaam van Meres Ankh III zijn verplaatst naar het Museum van Cairo. Onderzoek naar het lichaam wijst uit dat zij 1.54 lang was en een leeftijd had bereikt tussen de 50 en 55 jaar.
De tombe bevat een dwars gelegen kamer die voorzien is van voorstellingen uit het dagelijkse leven van Meres Ankh III en diverse sculpturen die zijn uitgehouwen in nissen die zich in de muur bevinden.

Boven de schacht van haar grafkamer bevind zich een valse deur met uit steen gehouwen sculpturen van Meres Ankh III met haar moeder Hetepheres.

Voorwerpen die zich in de tombe bevonden bestonden uit urnen en een kalkstenen beeld van koningin Hetepheres die haar dochter Meres Ankh III omarmt die zijn overgeplaatst naar het Museum of Fine Arts in Boston.

Familie

Zij trouwde Chephren tijdens de 4e Dynastie en schonk vier zonen waaronder Nebemakhet, Niuserre, Khenterka en Duaenre en een dochter genaamd Shepsetkau. Meres Ankh III droeg de koninklijke titels ‘Konings Dochter’ en ‘Konings Vrouw, Groot van Staf.

Haar vader Kawab was de oudste zoon van Farao Khufu.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Referenties
(1) Wikipedia
(2) Geschichte Aegyptens

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Pictures

© Copyright fotografie: R. Bloom, www.egyptianrealms.com
[Best_Wordpress_Gallery id=”79″ gal_title=”Tombe Meres Ankh III”]

Beeld van Hetepheres II en haar dochter Meres Ankh III, Museum Of Fine Arts Boston.(1)
Beeld van farao Chephren.
Beeld van Chephren(2).