Tombe van Idut

by Egyptian Realms 219 views0

Relief voorstelling van prinses Idut op een muur van haar Mastaba bij Saqqara.

Inleiding

De koninklijke tombe van prinses Idut is gevestigd op de heilige Necropolis van Saqqara en is afkomstig uit het Oude Rijk, 5e Dynastie. Idut was een dochter van koning Unas en droeg de titel ‘Dochter van zijn lichaam’.

De Mastaba werd ontdekt in 1927 door Cecil Firth en is later onderzocht door Jean-Philippe Lauer. Het monument die oorspronkelijk gebouwd was voor vizier Ihi werd geschonken aan de prinses die vroegtijdig kwam te overleiden.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tombe

De toegang van de Mastaba die Zuidelijk is gelegen, is voorzien van voorstellingen van de eigenaresse.

De ruimte van de Mastaba is verdeeld in meerdere kamers die voorzien zijn van reliëf voorstellingen van alledaagse activiteiten. De kamer aan de linkerzijde geeft een weergave van mannen op varend op Papyrusboten die beladen zijn met vogels. De muur aan de achterzijde toont stadhouders die het landgoed beheren.

De volgende kamer is voorzien van een reliëf die de prinses als standbeeld weergeeft en op een slee naar het graf wordt gebracht. Voor de slee bevind zich een man die water sprenkeld. Het register erboven toont personen die offers en giften meedragen naar het graf van de prinses.

Relief voorstelling op een muur van dieren die de oversteek maken door het water.

Daarnaast worden landbouwvoorstellingen afgebeeld waaronder het houden van vee, het oogsten van Papyrus en het maken van boten wordt afgebeeld in het register aan de bovenzijde. De jacht op nijlpaarden, vissen met netten en vee dat de oversteek maakt door het water met daarvoor mannen die varen op Papyrusboten.

Relief voorstelling van prinses Idut met Lotusbloem in de hand.

De muur aan de overzijde is voorzien van begrafenis taferelen waaronder reliëf voorstellingen van de sarcofaagkist van de prinses die naar het graf wordt gebracht en begeleid wordt door een lectorpriester en dansers. De muur aan de Noordelijke zijde bevat voorstellingen van landgoederen van de prinses.

Een korte gang geeft toegang tot nog twee kamers die voorstellingen weergeven van de toewijding en offergaven waarbij sommige mannen kalfjes brengen om te worden opgeofferd voor Idut.

In de deuropening van naar de volgende kamer wordt zij afgebeeld met Lotusbloem voor haar neus en in gezelschap van een dame die achter haar staat. De kamer is voorzien van voorstellingen van slachters die met messen op het punt staan het vee van ledematen te ontdoen.

Zicht op de nis met blinde deur met ervoor de offertafel. Rechts het altaar.

Prinses Idut wordt op de muur aan de linkerzijde afgebeeld aan offertafel met een geparfumeerde zalfpot. In de hoek van de kamer bevind zich een nis met een blinde deur die voorzien is van vijf registers van offer-brengers met kisten.

In de kamer bevind zich aan de achterzijde een altaar waarop de offers werden geplaatst die diende voor de Ka van de prinses. Erboven bevind zich een reliëfvoorstelling van de prinses die een Lotus voor haar gezicht houdt en aan een tafel zit. Aan de rechter- en onderzijde worden mannen afgebeeld met offergaven.

De Mastaba van de prinses is voorzien van een ‘Serdabkamer’ die zich aan de Noordelijke zijde bevind. Aan de Oostelijke zijde bevind zich in de schacht de grafkamer die beschilderd is met offerlijsten en offergaven.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

De Mastaba van Idut is de enige die is opengesteld voor publiek.

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

Portaal in de Mastaba van prinses Idut.
Relief voorstelling van een man met offergaves.
Portaal in de Mastaba van prinses Idut.
De schacht die leidt naar de grafkamer van de prinses.
Kamer in de Mastaba van de prinses.
De tafel van offers.
Zicht op het offeraltaar met daarboven de relief voorstelling van prinses Idut.
[Best_Wordpress_Gallery id=”130″ gal_title=”Tomb Idut”]