Tombe Sennedjem – TT1

by Egyptian Realms 521 views0

Voorstelling van Sennedjem met echtgenote op het plafond van zijn tombe in Deir el-Medina.

Inleiding

Op de westbank van Luxor (Thebe) in de Necropolis van Deir el-Medina bevind zich de tombe van Sennedjem afkomstig uit de 19e Dynastie.

De tombe werd volledig intact ontdekt in 1886 door Italiaanse archeologen.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tombe

Het interieur van de tombe dat voorzien is van kleurrijke voorstellingen op een okere ondergrond bevinden zich een zeer goede staat in worden als de meest indrukwekkende voorstellingen van Deir el-Medina beschouwd.

De ingang van de tombe geeft toegang tot een smalle trap die uitkomt op een kleine kamer die oorspronkelijk voorzien was van een houten deur en in verbinding staat met de grafkamer van Sennedjem.

Op een muur van de kamer wordt Sennedjem samen met zijn echtgenote Lyneferti voorgesteld waarbij zij samen het bordspel Senet spelen, een verwijzing naar hoofdstuk 17 van het ‘Dodenboek’. Op de andere zijde van de muur bij de deur wordt Sennedjem met naasten afgebeeld waarbij zij Maat en Osiris eren met daaronder een voorstelling van Ptah-Seker-Osiris en Isis.

Tombe van Sennedjem.

Grafkamer
De westelijk gelegen grafkamer is voorzien van een boogvormig plafond. De linkermuur is voorzien van een voorstelling van het gemummificeerde lichaam van Sennedjem in sarcofaagkist gelegen op een bed dat wordt beschermd door Isis en Nebet-Het die beiden als Havik worden afgebeeld en zich links en rechts van het bed begeven. Daaronder brengen de zonen van Sennedjem offergaves tot hun vader en zuiveren zichzelf voor hun ouders in aanwezigheid van naasten.

Tombe van Sennedjem.

De muur aan de voorzijde is voorzien van een voorstelling van Sennedjem met echtgenote die zich wenden tot Osiris en andere vertegenwoordigers van de onderwereld. Daarboven wordt Anubis links en rechts afgebeeld op het graf van Sennedjem waarbij zij waken over de tombe.

De muur aan de achterzijde is voorzien van voorstellingen waarbij Sennedjem de reis door de Amduat maakt. Het eerste deel toont Anubis die het lichaam van Sennedjem voorbereid dat gelegen is op een bed en aangevuld wordt met beschrijvingen uit het ‘Dodenboek’. Vervolgens wordt Sennedjem afgebeeld die zich wend tot Osiris gezeteld op de Troon en afgebeeld in een Naos voorzien van cobraslangen op het dak waarvoor zich een altaar bevindt waarop een pot met water staat met lotus bloesem. Links en rechts van Osiris worden het linkeroog en rechteroog afgebeeld. Tot slot leid Anubis de overledene naar het volgende bestaan.

Tombe van Sennedjem.

De linker zijmuur verdeeld in vier registers bevatten voorstellingen van de ‘Vredige Velden’ waarin Sennedjem en zijn echgenote zaaien, reap en ploegen, verwijzend naar hoofdstuk 110 van het ‘Dodenboek’. Het bovenste register toont Sennedjem met echtgenote die zich wenden tot Ra, Osiris en Ptah gevolgd door een jongen varend op een Papyrusboot. Daarnaast de rituele opvoering het ‘Openen van de mond’. Daarboven wordt Ra varend op zijn hemelse boot afgebeeld temidden van twee Bavianen.

Plafond
Het plafond is verdeeld in twee groepen met elk vier rechthoeken die omgeven worden door een kolom met beschrijving.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Goederen die zijn aangetroffen in de tombe van Sennedjem zijn ondergebracht in het Museo Egizio in Turijn.

INDEX
Inleiding
Tombe
Register