Tombe Amenemhet – BH2

by Egyptian Realms 388 views0

Voorstelling van Amenemhet in de grafkapel van tombe.

Inleiding

In de bergen van Beni Hassan bevinden zich meerdere tombes waaronder de tombe van Amenemhet (BH2) die afkomstig is uit de 12e Dynastie toen Farao Senwosret I het koninkrijk bestuurde.

Amenemhet, Ameni was houder van de titel ‘Groot Heer van de provincie van de antilope’

Zicht op de grafkamer en beeldkamer in de tombe van Amenemhet en zijn vrouw.

Tombe

Voor het graf bevond zich oorspronkelijk een binnenplaats die in verbinding stond met een portiek die naar de ingang van de grafkapel leid.

Het portiek is voorzien van twee zuilen met een gewelfd plafond en ligt verdiept in de berg. De uit rots gehouwen tombe van Amenemhet bestaat uit een grafkapel waarin zich twee grafschachten bevinden en een beeldkamer.

Grafkapel
De grote rechthoekige grafkapel is aan weerszijden voorzien van twee hoge veelhoekige zuilen die reiken tot het plafond.

De muren van de grafkapel zijn voorzien van levendige en kleurrijke scènes uit het leven van Amenemhet. Het gewelfde plafond van de kapel is drie ledig en voorzien van een kleurrijk beschilderd geometrisch motief.

Op de muur rechts van de ingang bevinden zich voorstellingen van mannen die vis vangen met grote netten en de vis hangend aan een stok over de schouders naar een boot brengen waarop Amenemhet en zijn vrouw worden afgebeeld. Daaronder worden mannen afgebeeld die wijn bereiden en het laten gisten in grote kruiken.

De muur aan de linkerzijde van de grafkapel is voorzien van jacht in de woestijn, militaire activiteiten, agrarische- en landbouw voorstellingen, mannen met ossen en offer-dragers die bossen lotusbloemen en broden dragen.

Aan de bovenzijde van muur worden verschillende dieren afgebeeld waaronder de antilope. Tot slot wordt Amenemhet in statige houding groot afgebeeld en houdt in de rechterhand een stok.

Op de rechtermuur van de grafkapel wordt aan de voorzijde de vrouw van Amenemhet zittend afgebeeld bij tafel vol met offers. Opgevolgd door vele registers waarin offer-dragers worden afgebeeld.

Amenenhet afgebeeld bij de offerstapel.

Tot slot wordt Amenemhet zittend afgebeeld bij een tafel vol met offers en geschenken aangevuld met een groot overzicht van offers bestaande uit goederen uit het hele land waaronder brood, gevogelte, vlees, vis en wijn.

Daarnaast worden begrafenisrituelen afgebeeld waaronder mannen die Amenemhet voedsel- en plengoffers brengen bij de tafel van offers.

Worstelende mannen afgebeeld in de grafkamer van Amenemhet.

De muur aan de achterzijde van de zaal is gedecoreerd met veel voorstellingen van mannen in verschillende houdingen die ongewapend met elkaar worstelen dat ook in de tombe van Khety is te bewonderen.

Links van het portaal wordt aan de onderzijde een boot afgebeeld die het lichaam van de overledene over de Nijl transporteert.

Beeldengroep in de tombe van Amenemhet

Beeldkamer
Het portaal van de Oostelijk gelegen beeldkamer is links en rechts voorzien van drie vertikale registers waarin autobiografische tekst in blauwkleurige hierogliefen wordt weergegeven. Aan de bovenzijde bevinden zich vier horizontale registers met hierogliefen. Het plafond van de kamer is gedecoreerd met geometrische motieven.

In de muur aan de achterzijde bevind zich een beeldengroep van Amenemhet met een dame aan zijn linker- en rechter zijde (waarschijnlijk zijn vrouw en moeder) die uitgehouwen is uit het steen van de berg. Voor de beelden bevind zich een offertafel waarop de offers werden aangeboden.

Register

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

INDEX
Inleiding
Tombe
Register

Amenemhet afgebeeld op een muur in de grafkamer.
[Best_Wordpress_Gallery id=”151″ gal_title=”Tombe Amenemhat”]