Khnum Tempel – Esna

by Egyptian Realms 450 views0

Tempel van Khnum te Esna.

Inleiding

De Tempel van Iunyt (Esna) is gewijd aan de triade Khnum, Neith en Heka.

Op de plaats van de huidige Tempel was vroeger een oudere Egyptische Tempel gevestigd waarvan nu weinig over is gebleven.

De voorzijde van de Tempel is afkomstig uit de late periode. Een heerser uit de Ptolemaeïsche periode genaamd Eurgetes III heeft de Tempel gerestaureerd. Ook de naam van Epiphanes V, Philometer VI en Physcon VIII worden vermeld op de muren van de Tempel. De pronaos is gebouwd rond (41-54 n.Chr.) tijdens de heerschappij van Claudius en toont veel overeenkomsten met de Edfu Tempel.(1)

Een groot gedeelte van de Tempel aan de achterzijde waaronder het heiligdom is verloren gegaan.

In Esna werd het jaarlijkse Festival van het Pottenbakkerswiel gevierd.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Relief van de Ram Khnum op de Esna Tempel.
Reliëf van de Ram Khnum op de Esna Tempel.

Tempel

Iedereen die de Tempel betrad diende zich te houden aan de strenge voorwaarden van het ritueel reinigen van het lichaam.

Inscripties op de muren van de Tempel beschrijven de regels waaronder het knippen van nagels, verwijderen van lichamelijke haargroei, handen wassen met natron, gekleed in schoon linnen en geen sexueel contact voor enkele dagen.(1)

Architectuur
De Tempel van Esna is gemaakt uit rood Zandsteen. De entree zaal bevat vier rijen van zes pilaren met Lotus kronen die elk van elkaar verschillen en zijn voorzien van prachtige reliëfs en vele Hierogliefen.

Zodiak
Het plafond is voorzien van een Zodiak waarin verschillende sterrenbeelden worden afgebeeld waaronder de Schorpioen, Kreeft, Leeuw, Boogschutter en Grote Beer. Ook wordt de Zon weergeven reizend op het nachtschip van de nachtelijke Hemel.

Reliëf in de tempel van de Ram Khnum te Esna.
Reliëf in de Tempel van de Ram Khnum te Esna.

Reliëfs
Op de Tempel worden verschillende taferelen weergegeven waaronder Farao die geschenken aanbied aan Khnum en Farao die Offers brengt aan Khnum.

Naast Khnum, Neith en Menhit worden ook Thoth, Seshat, Isis, Osiris, Horus, Hapi, Seb, Heh en Nekhbet afgebeeld op de Tempel. De binnenzijde van de Tempel bevat prachtige reliëfs waarvan sommige nog de oorspronkelijke verfkleuren bevatten.

Op de linker buitenzijde van de Tempel wordt Farao Euergetes III afgebeeld met de leeuw aan zijn zijde die zijn vijanden verslaat onder het toezien van de Ram Khnum en de leeuw Menhit. Een vergelijkbare voorstelling is terug te vinden op de Kom-Ombo Tempel en Edfu Tempel.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Tempel van Khnum te Esna.
Indrukwekkende pilaren in de Esna Tempel.

Register

Referenties
(1) Wikipedia

Voor de Tempel staan restanten opgesteld waaronder een beeld van Menhit en restanten van latere bouwwerken uit de Romeinse periode.

Relief van Khnum op de Esna Tempel.
Reliëf van de Ram Khnum op de Esna Tempel.
Relief van de leeuwin Menhit op de Esna Tempel.
Reliëf van de leeuwin Menhit op de Esna Tempel.
Fragment van een leeuwenkop bij de Esna Tempel.
Fragment van een leeuwenkop uit de late periode.
Fragment van een beeld van een dame bij de Esna Tempel.
Fragment van een beeld van een dame bij de Esna Tempel.