Tombe Nakhtamon – TT335

by Egyptian Realms 324 views0

Voorstelling van Osiris en Nakhtamon afkomstig uit de grafkamer van zijn tombe.

Inleiding

Op de westelijle over van Luxor (Thebe) op de Necropolis van Deir el-Medina bevind zich de tombe (TT335) van priester en beeldhouwer Nakhtamon afkomstig uit de 19e Dynastie en leefde ten tijden van Farao Ramesses II.

De Thebaanse tombe werd ontdekt in 1925 door Bernard Bruyère ten zuiden van de tombe van zijn broer Neferrenpet (Tombe TT336). Ten tijde van de ontdekking van de tombe was het voorhof als mede de grafkapel begraven onder een meter puin en steen geruis,

Familie
Nakhtamon was de zoon van Piay en Neferetkhau. Zijn vader was net als Nakhtamon een beeldhouwer. Naast zijn werkzaamheden als beeldhouwer was hij werkzaam als cultus priester. De echtgenote van Nakhtamon was Nebuemsheset die de dochter was van Pached en Makhai die de eigenaren zijn van tombe TT292.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Toegang van de tombe van Nakhtamon.

Tombe

De tombe bestaat uit drie kamers die met elkaar verbonden zijn waaronder de grafkapel, zijkamer en grafkamer en was oorspronkelijk afgesloten met een houten deur.

De kamers zijn gedecoreerd met beschilderd met zwart, okergeel op wit en zijn voorzien van een rondlopend plafond.

De grafkapel van Nakhtamon in zijn tombe met zicht op de zijkamer.

Grafkapel
De grafkapel en zijkamer deden dienst als ontvangstkamers waarin familie en nabestaanden offers en geschenken brachten op de dag van de uitvaart ceremonie van de overledene. De grafkapel is gelegen naar het Westen en rijkelijk gedecoreerd met voorstellingen van Nakhtamon met echtgenote Nebuemsheset die een boeket Lotusbloemen krijgen overhandigd door naasten.

In de rechtermuur van de grafkapel bevindt zich een portaal naar een kleinere zijkamer. Het portaal in de achterliggende muur geeft toegang door middel van een trap tot de lager gelegen grafkamer en is aan weerszijden voorzien van voorstellingen.

Nabestaanden brengen offers tot Nakhtamon.

Zijkamer
De muren van de zijkamer zijn voorzien van voorstellingen waaronder Thoth zittend afgebeeld op de Troon die giften krijgt aangeboden. Isis en Nebet-Het die het opgerichte lichaam van Amun ondersteunen.

Aan de linkerzijde van Isis wordt de Djed afgebeeld. Rechts van Nebet-Het wordt de Westelijke horizon afgebeeld met daarboven Ra-Horakhty in de gestalte van een valk met Zonschijf boven de kop en tussen de klauw een veer. Vervolgd door twee opgerichte gemummificeerde lichamen naast de grafkapel. Boven het portaal wordt aan weerzijden Anubis afgebeeld de met een mes in hand bescherming bied en waakt over het domein.

De indrukwekkende grafkamer van Nakhtamon in zijn tombe.

Grafkamer
De toegang naar de grafkamer bevind zich aan de Noordelijke zijde en daalt af tot zeven meter onder de grond. De muur aan de voorzijde is voorzien is links en rechts voorzien van voorstelling van het graf waarop een mantelbaviaan rust.

Nakhtamon samen met echtgenote richten zich tot Ra.

Op de rechtermuur wordt Nakhtamon samen met echtgenote afgebeeld waarbij eer betuigen aan Ra. Het volgende register toont Taweret in gezelschap van Ankhet. In het derde register de koning afgebeeld die vergezeld door Amentet en Satet. Tot slot wordt Nakhtamon afgebeeld waarbij hij zich wend tot Osiris.

Voorstelling van Thoth in de tombe van Nakhtamon.

Op de linkermuur bevinden zich meerdere registers rondom omgeven met kolommen hierogliefen waaronder Nakhtamon die door de Ram Amun bij de pols wordt vastgehouden. Opgevolgd door de echtgenote van Nakhtamon die het Sistrum hanteerd in aanwezigheid van Maat.

Nakhtamon richt zich Ptah.

Tot slot wordt Nakhtamon afgebeeld waarbij hij zich wend met brandend wierook in de linkerhand tot Ptah. Daarboven bevind zich een voorstelling van de grote slang Apep die wordt afgewend door een kat met mes.

Voorstelling van de grote slang Apep in de tombe van Nakhtamon.

Op de muur aan de achterzijde bevindt zich een voorstelling van het lichaam van Nakhtamon rustend op een bed waarbij Anubis, Isis en Nephtys zich ontfermen over het lichaam van de overledene. Boven het tafereel wordt Maat met gespreide vleugels weergegeven met aan de linkerzijde het linkeroog en rechterzijde het rechteroog.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

INDEX
Inleiding
Tombe
Register

Plattegrond van de tombe van Nakhtamon.
Voorstelling van Nakhtamon vergezeld door Amun.
Voorstelling van Ankhet en Taweret in de tombe van Nakhtamon.
Mantelbaviaan afgebeeld in de tombe van Nakhtamon.
Gemummificeerde lichamen afgebeeld op een muur van de zijkamer.
[Best_Wordpress_Gallery id=”128″ gal_title=”Tombe Nakhtamon”]