Tombe Mery-Re

by Egyptian Realms 172 views0

Tombe van Mery-Re te Tell al-Amarna.

Inleiding

In Tell al-Amarna, waar het centrum van de Aten cultus was gevestigd (Akhetaten) zijn diverse tombes gelegen in de Noordelijke en Zuidelijke bergen waaronder de tombe van Mery-Re en dateert uit de Amarna periode gedurende de 18e Dynastie.

De tombe van Mery-Re, omschreven als ‘Amarna Tomb 4’ is uitgehouwen in de Noordelijke bergen van Akhetaten. Het graf is de grootste en meest uitgewerkte van de nobele graven van Amarna en is niet voltooid.(1) De Tombe maakt deel uit van de Noordelijke groep privé tombes.

Bergen van Tell al-Amarna waarin verschillende tombes zijn gelegen.

Mery-Re was werkzaam als hogepriester van de Aten cultus te Akhetaten, waaier-drager aan koning’s rechter hand en kanselier van koning. Drager van de zegels van Beneden Egypte.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Zicht vanaf de ingang van de tombe van Mery-Re.

Tombe

De toegang tot de tombe was oorspronkelijk voorzien met verwijzingen naar de koninklijke familie van Amarna en Aten.

Het portaal geeft toegang tot een corridor die leidt naar een hal met zuilen vervolgd door een tweede hal en een schrijn.

Relief van de stralende Aten op een muur in de tombe van Mery-Re.

De tombe van Mery-Re bevond zich in redelijk goede conditie vergeleken met de andere tombes te Amarna. Vele reliefs van de Aten cultus waaronder farao Akhenaten en koningin Nefertiti zijn doelbewust verwijderd en verloren gegaan in de tombe na het overlijden van farao Akhenaten. Namen van voorstellingen van individuele personen zijn gespaard gebleven.

Corridor
De muren van de corridor tonen Mery-Re die gebeden brengt tot farao Akhenaten, Nefertiti en Aten waarbij cartouches worden afgebeeld waarin hun namen worden vermeld.

Op het portaal dat toegang geeft naar de eerste hal wordt een korte hymn gericht tot Aten vermeld en wordt de echtgenote van Mery-Re genaamd Tenre afgebeeld die offers brengt tot Aten.

De voorstellingen in de tombe van Mery-Re zijn hoofdzakelijk gericht op het aanbidden van Aten en Akhenaten waarbij Mery-Re marginaal wordt afgebeeld en soms niet te onderscheiden is van andere personen in een relief voorstelling maar altijd binnen de contextuele voorstellingen aanwezig is.(1)

Zicht in de diepe schacht die naar het graf van Mery-Re leid.

De eerste hal was oorspronkelijk voorzien met vier pilaren die in verbinding staat met de achterliggende grafkamer waarin een diepe schacht naar het graf van de eigenaar leidt.

Schrijn in de tombe van Mery-Re.

Centraal gelegen in de muur aan de achterzijde van de tombe bevindt zich een schrijn waarin een beeld van Mery-Re stond opgesteld die verloren is gegaan.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

Bron
(1) Wikipedia

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com

Hal in de tombe van Mery-Re.
Grafkamer in de tombe Mery-Re met zicht op de schacht.
[Best_Wordpress_Gallery id=”127″ gal_title=”Tombe Mery-Re”]