Tombe Renni – EK 7

by Egyptian Realms 139 views0

Inleiding

De uit rots gehouwen tombe van Renni is gevestigd in een berg in El-Kab en is afkomstig uit de 18e Dynastie.

Renni was werkzaam als opzichter van de priesters van Nekhbet tijdens de 18e Dynastie onder het bestuur van farao Amenhotep I. Renni wordt aangehaald op het portaal van zijn tombe als schrijver, erfelijke prins, hoofd van de schriftgeleerden en hoofd van de goddelijke dienaren.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Entrance of the tomb of Renni - EK 7
Ingang van de tombe van Renni in El-Kab.

Tombe

Het monument bestaat uit een rechthoekige grafkapel met gebogen plafond gedecoreerd met een geometrisch motief met aansluitend een achtergelegen nis met vlak plafond.

De ingang van de tombe is verdiept in het oppervlak van de rots uitgehouwen en was oorspronkelijk niet zo breed als de huidige ingang en was voorzien van een houten deur die werd gebruikt door nabestaanden van Renni voor hun bezoeken tijdens de rituele diensten.

Een overhangende richel boven de ingang gedecoreerd met gekleurde banden beschermde de ingang en de inscripties tegen weersinvloeden.

Motif from the tomb of Renni - EK 7
Kleurrijk motief op het plafond van de tombe van Renni.

De registers die voorzien zijn met hieroglyfische teksten die rondom de ingang zijn gedecoreerd vermelden de biografie van de eigenaar waaronder de titels van Renni; schrijver, erfelijke prins, hoofd van de schriftgeleerden, hoofd van de goddelijke dienaren. Ook wordt vermeld dat Renni ‘geboren is uit Ahmose, gerechtvaardigd’ en dat dit graf door koninklijke gunst hem is geschonken.

Daarnaast worden klassieke formules van toewijding vermeld, waaronder een ‘uitnodigend aanbod dat de koning geeft’ tot de goden zodat de overledene in staat wordt gesteld te kunnen profiteren van overdracht van de offers. Ook wordt een oproep aan de levenden vermeld die bestaat uit het reciteren van de ‘magische’ formules om het monument niet te beschadigen, belovend in ruil daarvoor een lang en gelukkig leven.

Tomb of Renni at El-Kab - EK 7
Zicht op de grafkapel en nis in de tombe van Renni.

Op de muren van de grafkapel die zijn voorzien van kleurrijke reliëfs worden een groot aantal familieleden vermeld waaronder de zonen en dochter van Renni, zijn ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes.

Scene from the tomb of Renni - EK 7
Relief van een boer met os in de tombe van Renni.

Linkermuur
De linker westelijk gelegen muur is gedecoreerd met agrarische activiteiten en een ‘ritueel banket’ waaraan de leden van de familie van Renni deelnemen in aanwezigheid van de ouders van Renni, prins Sobekhotep en zijn vrouw ‘minnares van het huis’ die zittend op een stoel worden afgebeeld waarbij zij een lotusbloem ruiken.

Relief from the tomb of Renni - EK 7
Relief van personen in de tombe van Renni.

Rechtermuur
De rechter oostelijke muur is gedecoreerd met verschillende scènes van de begrafenisceremonie dat ongebruikelijk is omdat voorstellingen van de uitvaart hoofdzakelijk op de westelijke muur werden afgebeeld.

Vele personages uit het leven van Renni inclusief de meer onderschikte worden aangehaald op de muren, waarschijnlijk de wens van Renni om ook degenen uit zijn bestaan een eervolle vermelding in zijn monumentale graf mee te geven.

Parents of Renni in tomb EK 7
De ouders van Renni afgebeeld in zijn tombe te El-Kab.

Ook op deze muur bevind zich een banket waarbij de ouders van Renni worden afgebeeld, waarbij zijn moeder haar man met beide handen omhelst en beide zittend op een stoel bij een tafel waarop boeketten met lotussen, vlees, broden en ander proviand ligt opgestapeld.

Funeral scene from the tomb of Renni - EK 7
Relief voorstelling van een priester bij het lichaam van Renni.

Scènes die worden afgebeeld van de uitvaart; een begrafenisstoet, het lichaam van Renni dat opgebaard ligt op een bed voorzien van leeuwenkoppen en leeuwenpoten waarbij een priester ‘het openen van mond’ ceremonie voltrekt, funeraire boten die het lichaam van de overledene overbrengen en mannen die met een touw een slee voorttrekken waarop een beeltenis van Renni staat opgesteld terwijl een andere man water sprenkeld bij de slee.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Inside the tomb of Renni - EK 7
Nis waar het uitgehouwen beeld van Renni stond opgesteld.

Nis

Centraal boven het portaal van de nis bevind zich een cartouche waarin de titel van farao Amenhotep I is vermeld (Djeser-Ka-Ra).

Zowel aan de linkerzijde als de rechterzijde van de cartouche wordt Renni afgebeeld die geknield met waterpotten in de hand zich richt tot de farao. De muren aan de linker en rechterzijde van het portaal zijn voorzien van twee vertikale registers waarin hieroglyfische teksten zijn vermeld opgevolgd door vrouwen afgebeeld met mand met voedsel dragend op het hoofd offergaven brengen aan de eigenaar van het graf.

De nis was oorspronkelijk voorzien van een standbeeld van van Renni die zich op een verhoogd plateau bevond en oorspronkelijk was uitgerust met een offertafel. Het beeld wordt geflankeerd door twee jakhalzen afgebeeld boven de ingang van de graf met dorsvlegel die waken over de tombe van de eigenaar waarboven het beschermende linker en rechteroog worden afgebeeld.

De linker en rechtermuur zijn gewijd aan rituele scènes die in het graf werden uitgevoerd en die met verf op de muren zijn aangebracht. Zowel links als rechts worden de ouders van Renni zittend op een stoel afgebeeld in aanwezigheid van verschillende personen waaronder priesters uit het leven van Renni die rituele handelingen opvoeren.

Grafkamer
In de rechtermuur bevond zich een kleine kamer waarin de funeraire put was uitgegraven. Deze kamer is dicht gemetseld.

Egyptian Realms. Patroon van een watergolf.

Register

© Copyright fotografie: R.Bloom, www.egyptianrealms.com